Khamis, 27 Oktober 2016

Buat baja daripada roti




BAJA ROTI SBG BOOSTER TUMBUHAN.

BAHAN

1.ROTI YG MASIH BAIK


2.AIR BIASA TANPA KLORIN (air hujan),JIKA MENGUNAKN AIR PILI SILA DEDAHKN PADA MATAHARI SEHARIAN UTK HILANGKN/KURANGKN KLORIN.

3.BEKAS AIR BERSIHKAN DAHULU,TERBAIK GUNA BOTOL MINERAL.

SUKATAN :
1keping roti /1.5liter air

PENAPAIAN

1.Minima 4hari,tutup rapat dan dibuka slps 3hari utk melepaskn gas yg terhasil dari proses penapaian.( 7hari minima paling efektif)

2.Simpan ditmpt gelap.

PENGUNAAN
Semburan atau siraman anggaran 100ml 3/seminggu.

**Seeloknya digunakn dlm tempoh 14hari tp boleh bertahan hingga setahun jk diberi gula merah setiap 6bulan sbg makanan kpd mikrob.

KENAPA ROTI?

Penapaian roti mengunakn air atau secara terkawal adalah utk menghasilkn bakteria baik atau efektif mikrob yg membantu merencatkn pertumbuhan bakteria jahat/patogen yg ada dlm tumbesaran tanaman.

FUNGSI DAN KEBAIKAN :

1.Mengikat nitrogen dan mempercepatkn pereputan dan penguraian bahan organik dan menghadirkn nutrient dlm tanaman.

2.Mengalakkn pertumbuhan,pembuangan daun2 tua,mempercepatkn berbunga dan berbuah.

3.Membina ketahanan tanaman dari serangan penyakit dan serangga perosak.

4.Memperbaiki fizikal,kimia dan biological tanah.

5.Mempercepatkn pertumbuhan pucuk.

6.Meningkatkn bahan organik sbg baja.

7. Mengandakn pengeluaran yg berkualiti dan tumbesaran optima.

Selamat mencuba.