Selasa, 12 April 2016

Menghilangkan kulit gatal dan ruam ketika berkebun


anda mungkin pernah mengalami masalah kulit beruam kesan daripada aktiviti berkebunharian anda. kulit anda mungkin sensitif pada tumbuhan beracun tertentu sama ada dari unsur yang diketahui atau tidak.

cara paling mudah ialah dengan menggunakan bahan yang mudah diperolehi di rumah anda sendiri. anda boleh cuba merawat masalah ruam tersebut dengan menggunakan madu,oatmeal dan aloe vera.
Madu, Oatmeal, Aloe Vera. Ketiga-tiga mempunyai ciri-ciri anti radang dan boleh menjadi bahan rawatan yang pertama dalam kes anda yang dijangkiti ruam. 

1. rawatan menggunakan oatmeal. ambil sukatan 3 cawan oatmeal dan kisar menjadi halus dengan menggunakan pengisar. letakkan oatmeal yang telah dikisar tadi dan masukkan kedalam kain dan tuamkan bersama air suam. letakkan oatmel yang dikisar tadi pada kulit yang terkena ruam. Ia akan mengurangkan keradangan. 


2. Madu. Anda tahu manfaat keseluruhan madu. Sapukan pada kulit anda yang terkena ruam. antibakteria penyembuhan dan sifat antiinflammatory akan membantu anda mengurangkan ruam dan mencegah jangkitan mungkin. 

3. Aloe Vera membantu mengurangkan gatal-gatal, alahan, luka kerana ejen menenangkan. Sapukan aloevera pada bahagian yang terkena ruam tanpa perlu dipotong, 

selamat mencuba